Myter om massage | Tilbagevisning af populære myter

3 July 2023 Kategorier: massøren

Fejlagtige myter om massage

Massage er en behandlingsform, som i høj grad er omgærdet af en række myter, hvor flere af dem viser sig ikke helt at passe, når de undersøges videnskabeligt. I dette indlæg vil der være fokus på nogle af de mest populære myter om massage, som vil blive tilbagevist. Der vil blive taget udgangspunkt i PainScience.com, som er en hjemmeside, der bl.a. undersøger massage og videnskabelige studier af denne. 

Myte 1: Massage øger blodcirkulationen

En af de klassiske myter om massagens effekter er, at den kan øge blodcirkulationen. Dog viser det sig, at dette ikke passer – eller at massage i hvert fald kun har en forsvindende lille effekt på blodcirkulationen. Hvis man vil øge blodcirkulationen, er motion langt mere effektivt til dette. 

Myte 2: Massage er effektivt til detoxificering

Muligvis har du også hørt, at massage detoxificerer kroppen. Dette passer imidlertid heller ikke, da det faktisk viser sig, at massage kan øge antallet af toxiner i kroppen (i hvert fald midlertidigt). Dette kan være årsagen til, at mange kan have det dårligt efter en ordentlig gang massage med influenzalignende symptomer. Det skal dog fremhæves, at der i udgangspunktet ikke er noget farligt i det, og at hård motion f.eks. også kan øge antallet af toxiner i kroppen. 

Myte 3: Man skal drikke vand efter massage

Du har nok på et tidspunkt hørt, at det er vigtigt at drikke vand efter massage, da det kan hjælpe med at få toxiner ud af kroppen. Det viser sig dog, at dette også er en myte. For det første kommer toxinerne ikke ind i blodcirkulationen, og for det andet hjælper vand ikke med at få det ud af kroppen. Selvom det naturligvis kan være rart at få et glas vand efter massagen, har det altså ikke nogen effekt på toxinerne. 

Myte 4: Massage mindsker muskelømhed efter hård træning

Vi kender nok alle følelsen af at have ondt i hele kroppen efter en omgang hård træning, som vi ikke er vant til. Her er der en populær myte om, at massage af musklerne kan mindske denne ømhed (i videnskabelige termer kaldes den DOMS (Delayed-Onset Muscle Soreness)). Det viser sig, at dette også er en myte, da det ikke kan påvises, at massage har en signifikant effekt på at mindske ømhed – ligesom udstrækning i øvrigt heller ikke har. 

Myte 5: Massage kan mindske kortisol (stresshormon) i kroppen

Massage kan bestemt være afstressende for kroppen og psyken. Dog er der en myte blandt nogle massører om, at massage kan øge endorfiner i kroppen og i øvrigt mindske stresshormonet kortisol i kroppen. Dette passer dog ikke

Husk: massage er stadig en meget god og vigtig behandlingsform!

Selvom mange myter om massage tilbagevises i dette indlæg, er det vigtigt at fremhæve, at massagen stadig er en enormt nyttig og virksom behandlingsform, der er brugbar for mange klienter. Dette skal derfor ikke generelt ses som en kritik af massage som behandling, men blot en påmindelse om, at det er vigtigt, at der heller ikke hersker forkerte myter om massagens effekt.

 

Tilbage