Arbejdsskader i tal | Oversigt over arbejdsskader

15 May 2023 Kategorier: arbejdsskader

Arbejdsskader i tal 

Hvert år sker der adskillige arbejdsskader rundt om i hele Danmark. Men hvilke typer af arbejdsskader er mest hyppige, og hvilke typer af arbejde rammes mest af arbejdsskader? I dette indlæg vil arbejdsskader blive belyst ud fra oplysninger fra Arbejdstilsynet. Der vil blive taget udgangspunkt i opgørelsen af arbejdsskader fra 2019, så man skal være opmærksom på, at der kan være sket ændringer. Dog vil det give et godt overblik over arbejdsskader generelt i Danmark. 

Hvilke typer arbejdsskader er mest hyppige?

I 2019 blev der i alt anmeldt 42.650 arbejdsskader til Arbejdstilsynet. Af disse var der desværre 36 dødsulykker. Hvis vi ser på den mest hyppige arbejdsskade, er det klart forstuvninger, der topper med 42 % af arbejdsulykkerne i 2019. Herefter kommer sårskade med ca. 12 % af de registrerede arbejdsulykker, mens knoglebrud kommer på tredjepladsen med ca. 11 % af arbejdsulykkerne. I øvrigt registrerede mænd flest arbejdsulykker med 58 % af tilfældene i 2019.

I hvilke brancher er der flest arbejdsskader?

Hvis vi ser på den branche med det største antal anmeldte arbejdsskader, er socialområdet på førstepladsen med lige under 8000 anmeldte arbejdsskader i 2019. Herefter følger industri og forsyning, der har omtrent 6800 anmeldte arbejdsskader. Socialområdet inkluderer arbejdspladser som dagsinstitutioner og plejehjem, mens industri og forsyning typisk er industriarbejdspladser som slagterier og lagerarbejde. 

Ligesom arbejdsmarkedet er meget kønsopdelt i Danmark, er arbejdsskaderne det også. Det betyder, at langt de fleste arbejdsskader for kvinder er i socialområdet, mens flertallet af mænds arbejdsskader er i industrien og bygge- og anlægsbranchen. 

Hvordan kommer man typisk til skade?

Den mest hyppige måde at komme til skade på er ved at falde eller at støde imod en stationær genstand (ca. 28 % af de anmeldte 

arbejdsskader). Herefter følger fysisk eller psykisk overbelastning (ca. 25 % af tilfældene), mens det at blive ramt af en person eller genstand i bevægelse kommer på tredjepladsen (ca. 15 % af tilfældene). Der er også en kønsforskel i, hvordan man hyppigst kommer til skade: mens kvinder hyppigst kommer til skade gennem fysisk eller psykisk overbelastning, kommer flest mænd til skade ved at falde eller at støde imod en stationær genstand. 

Er der forskel på typen af arbejdsskader rundt om i Danmark?

Der kan spores en lille forskel på typen af arbejdsskader rundt om i Danmark: mens man i Region Hovedstaden og Region Sjælland har socialområdet som den branche med flest anmeldte arbejdsskader, er det i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Sydjylland industri og forsyning, der er den branche med flest arbejdsskader. Det afspejler nok også, at der er forskellige typer brancher i de forskellige områder i Danmark. 

Hvor lang tids fravær er der med en arbejdsskade?

De fleste har relativt kort tids fravær fra arbejdsmarkedet med deres arbejdsskade – ca. halvdelen er væk fra arbejdsmarkedet i ca. en uge. Hvis man ser på dem, som er længere tid væk fra arbejdsmarkedet, er omtrent 10 % uarbejdsdygtige mellem 1-3 måneder, mens ca. 3 % er uarbejdsdygtige i 3-6 mdr. Lige omkring 1 % bliver uarbejdsdygtige i mere end 6 måneder eller permanent uarbejdsdygtige. 

Tilbage